Στη στενότητα του χρόνου προκειμένου να γίνει η ενημερωτική καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» απέδωσε ο Στέλιος Πέτσας την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση και όχι σε διαγωνισμό που θα επέβαλε την ανάρτηση στη Διαύγεια όλων των στοιχείων για την κατανομή του κοκνδυλίου.
Κατά τη δευτερολογία στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου κλήθηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ για παροχή εξηγήσεων και διευκρινίσεων σχετικά με το κονδύλι προς τα ΜΜΕ, είπε πως «αν κάναμε διαγωνισμό θα θέλαμε κατ’ ελάχιστον έξι μήνες». Τι νόημα θα είχε να κάναμε την καμπάνια στο τέλος της χρονιάς, διερωτήθηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.
Επίσης, ανέφερε ότι το υφισταμένο πλαίσιο δεν προβλέπει τόσο γρήγορη διαδικασία για τέτοιες περιπτώσεις.
Όσον αφορά στην επιλογή της εταιρείας Initiative, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως πρόκειται για μια «εγνωσμένη» εταιρεία, «από τις μεγάλες που μπορεί να φέρει σε πέρας το μεγάλο έργο που της αναθέσαμε».
Είπε επίσης, ότι δεν παίρνει η εταιρεία το ποσό των 11 εκατ. ευρώ αλλά 3% και διευκρίνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών πληρώνει απευθείας όσους συμμετέχουν στην προβολή των μηνυμάτων και πάρουν χρήματα από την καμπάνια. «Στο τέλος θα έχετε πλήρη εικόνα ποιοι και πόσα πήραν από την καμπάνια», είπε.
Όσο για το πώς θα ελεγχθεί όλο αυτό είπε πως «έχουμε όλα τα μέσα» και τόνισε ότι όλα θα γίνουν με διαφάνεια. Ο κ. Πέτσας είπε ότι ο έλεγχος θα γίνει στη ροή προγραμμάτων, αλλά και με τα αποκόμματα των εφημερίδων και τα screen shots για τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
Επίσης, έδωσε διαβεβαιώσεις πως στην καμπάνια θα συμπεριληφούν και τα περιφερειακά μέσα, λέγοντας ότι στόχος είναι να πλησιάσει το 30% και να γίνει η μέγιστη δυνατή κατανομή.
Κατά τα λοιπά, στην πρωτολογία του ο κ. Πέτσας επανέλαβε τα ήδη γνωστά περί δύο φάσεων της καμπάνιας και τόνισε ότι η ενημέρωση των πολιτών είναι η βέλτιστη άμυνα της Πολιτείας απέναντι σε ανυπόστατα, αβάσιμα και επικίνδυνα fake news.
Για το «τράτο» στα κανάλια
Απαντώντας στο ζήτημα της αναβολής της υποχρέωσης πληρωμής της ετήσιας δόσης των τηλεοπτικών αδειών, που επίσης έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε: Το οφειλόμενο ποσό δεν χαρίζεται ούτε διαγράφεται. Η υποχρέωση πληρωμής της δόσης για το 2020 απλώς μετατίθεται χρονικά και οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα την καταβάλουν, ενώ η φετινή δόση θα επιμεριστεί στις δόσεις των επόμενων ετών.
Όπως είπε ο κ. Πέτσας, λόγω της πανδημίας καταγράφηκε μείωση των εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών, «οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας». Η σχετική πρόβλεψη αφορά όλα τα κανάλια εθνικής εμβέλειας, με στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της πολυφωνίας και τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.
Η διάταξη δεν προβλέπει απαλλαγή, διαγραφή ή έκπτωση πληρωμής από συνολικό τίμημα απόκτησης της άδειας. «Οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι υπόχρεες για το σύνολο ποσού της άδειας, συνολικού ύψους 35 εκατ. ευρώ».
Τέλος, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, επανέλαβε ότι «το πεδίο της υγείας και ασφάλειας των πολιτών δεν προσφέρεται για μικροκομματική αντιπαράθεση. Στα θέματα αυτά, οι αντιπολιτευτικές κορώνες πρέπει να μπαίνουν στην άκρη».
Εμείς τόνισε ο κ. Πέτσας, δεν κάνουμε επιλεκτικές ή χαριστικές ρυθμίσεις, ούτε εκμεταλλευόμαστε την παρούσα κρίση για να ελέγξουμε τους “αρμούς της εξουσίας”, όπως είπε ο κ. Τσίπρας. Μόνο μας μέλημα είναι να συμβάλουμε σε ομαλή λειτουργία κάθε υγιούς επιχείρησης, θέλουμε η έξοδος από την κρίση να γίνει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τους εργαζόμενους, την οικονομία και το κοινωνικό σύνολο.
Βούτσης: Απαιτείται διαφάνεια
Ζήτημα δημοκρατίας, χαρακτήρισε τον πλουραλισμό και την πολυφωνία στην ενημέρωση του ελληνικού λαού, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας σήμερα, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
«Το θέμα της ενημέρωσης είναι σημαντικό, όπως σημαντικό είναι να τηρούνται οι αρχές διαφάνειας. Βεβαίως υπήρξαν αναγκαίοι περιορισμοί στην κίνηση των πολιτών και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, στα όρια των προβλέψεων του Συντάγματος. Σε αυτές τις συνθήκες χρειάζεται βεβαίως πολυφωνία, πληροφόρηση, πλουραλισμός. Υπήρχε έτοιμο σχέδιο από τη ΓΓ Τύπου, για την υποστήριξη του Τύπου, το οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί για να στηριχθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις ΜΜΕ, που σε αυτή τη φάση μπορούν και πρέπει να λειτουργούν. Αυτό το σχέδιο μπήκε στην άκρη», ανέφερε ο Νίκος Βούτσης και επισήμανε ότι «η αρμοδιότητα αυτή δόθηκε σε μια εταιρεία, χωρίς να έχει καταστεί σαφές, με ποια διαδικασία ορίστηκε ανάδοχος του έργου διαχείρισης του κονδυλίου για τα ΜΜΕ, με συνέπεια να μην αναγράφονται στη Διαφάνεια τα μέσα στα οποία δίνονται τα ποσά, ποια ποσά δίνονται και με ποια κριτήρια».
Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει διευκρινίσεις και αναφορικά με την αναστολή της δόσης, που πρέπει να καταβάλλουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί για τις άδειες που πήραν. Επισήμανε εξάλλου ότι, η πίστωση για την ενημερωτική καμπάνια μαζί με το κονδύλιο για τους περιφερειακούς σταθμούς, φθάνουν το ποσό των 45 εκατομμυρίων και γι΄αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ζήτημα ενημέρωσης και διαφάνειας για τη διάθεση αυτών των κονδυλίων.
«Ακούμε περί πλουραλισμού και πολυφωνίας, αλλά πόσο οι πολίτες άκουσαν την αντιπολίτευση, τις ενστάσεις, την κριτική, τους εργαζόμενους, τις συναινέσεις ή τις αντιπαραθέσεις; Επί παραδείγματι η Βουλή λειτουργεί. Πείτε μου σε ποια διάρκεια δελτίου, ενημερώθηκε ο ελληνικός λαός για τις προτάσεις, τις ενστάσεις των κομμάτων; Ποιος χρόνος διατέθηκε από τα ΜΜΕ για τη μετάδοση των αναλυτικών προτάσεων που κατατέθηκαν σε διακαναλική συνέντευξη; Την ίδια ώρα κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η ύφεση», παρατήρησε ο Νίκος Βούτσης και ζήτησε ακρόαση και από το ΕΣΡ για να διακριβωθεί κατά πόσο μπορεί να ασκήσει την αρμοδιότητα που έχει για την τήρηση του χρόνου που πρέπει να διατίθεται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς για την προβολή των θέσεων των πολιτικών κομμάτων.
Στο κλίμα αυτό, ο Νίκος Βούτσης, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής, συγκεντρωτικά στοιχεία για τα ενημερωτικά προγράμματα, κατά τη διάρκεια ενός 24ωρου.
«Θα δείτε ότι είναι ανατριχιαστική η εικόνα. Υπάρχει ένα ενιαίο και μόνο αφήγημα. Το κυβερνητικό αφήγημα. Σεβαστό ότι υπάρχει αυτό το αφήγημα αλλά έχει καταργηθεί απολύτως η πολυφωνία, η αντιπαράθεση, η σύνθεση, η συναίνεση», είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «Όλος ο κόσμος παρακολουθεί, με μεγάλη αγωνία, όλες τις εκφάνσεις και πλευρές της κρίσης. Αυτός ο χώρος, ο χώρος της ενημέρωσης δεν μπορεί να χειραγωγείται, δεν μπορεί να αποκρύπτει».
Κομνηνάκα: Δεν διασφαλίζεται η πολυφωνία
«Είναι φυσικά σημαντικό στοιχείο η ενημέρωση των πολιτών από την πολιτική προστασία, αλλά η ενημέρωση, ειδικά σε τέτοιες συνθήκες, πρέπει να αφορά και τα μέτρα που οφείλει να παίρνει το κράτος για τη δημόσια υγεία και την κάλυψη των αναγκών του δημόσιου συστήματος υγείας. Θέλουμε καθεστώς πλήρους διαφάνειας, ειδικά για τις δημόσιες δαπάνες, δεδομένου ότι είναι μεγάλες οι ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν από το κράτος», ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.
«Δεν υπήρξε ενημέρωση σε ποια Μέσα και με ποια κριτήρια γίνεται η κατανομή της δαπάνης. Το κράτος οφείλει να ενημερώνει τον ελληνικό λαό και δεν πιστεύουμε ότι η ενημέρωση αυτή πρέπει να γίνεται με όρους διαφημιστικής καμπάνιας», είπε η βουλευτής και επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ ότι το κράτος έχει τη δυνατότητα να δεσμεύει τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό χρόνο για να προβάλλονται δωρεάν αυτά τα μηνύματα.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κατανοούμε ότι σε τέτοιες κρίσεις πλήττεται και κομμάτι του Τύπου αλλά θα μπορούσαν να προβλεφθούν άλλα μέσα για τη στήριξη της λειτουργίας του και των εργαζομένων», είπε η Μαρία Κομνηνάκα.
«Δεν διασφαλίζεται η πολυφωνία, αφού ο χρόνος που διατίθεται στην αντιπολίτευση είναι πολύ περιορισμένος για τις θέσεις της, όπως περιορισμένος είναι ο χρόνος που δίνεται σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δίνουν στην πρώτη γραμμή τη μάχη αλλά έχει εξαφανιστεί η φωνή τους, αναφορικά με τις ανάγκες του συστήματος. Δεν μπορεί τα μηνύματα του κράτους να μεταδίδονται με όρους διαφήμισης και δεν πρέπει να αφήνονται χαραμάδες για αμφισβητούμενες συναλλαγές και να δημιουργείται έδαφος για να δημιουργούνται ερωτηματικά για τέτοιες δαπάνες», πρόσθεσε.
Κεγκέρογλου: Ενίσχυση ΜΜΕ, αλλά με διακομματική ευθύνη
Υπέρ της ενίσχυσης των μέσων ενημέρωσης και των εργαζομένων τους, αλλά με μέτρα που θα αποφασιστούν από διακομματική επιτροπή, τάχθηκε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου.
Παράλληλα τόνισε ότι δεν υπάρχει σοβαρή στήριξη των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης, ζητώντας να δοθεί το 30% από το κονδύλι για τη στήριξη τους και καλώντας την κυβέρνηση να τα ενισχύσει μαζί με τους εργαζομένους τους «ώστε να αναπληρωθούν τα εισοδήματα τους που έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω της κρίσης».
Όπως είπε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., «η υπεύθυνη ενημέρωση είναι απαραίτητος όρος για τη κοινωνία, ώστε να συγχρονιστεί με αυτό που όλοι επιδιώκουν και φαίνεται να υπάρχει ένα μίνιμουμ συνεννόησης» και πρόσθεσε ότι «εμείς λέμε ναι στη πλουραλιστική ενημέρωση με διακομματική συνεννόηση όμως».